Zonnemaire

Het dorpje Zonnemaire ligt centraal op Schouwen-Duiveland en heeft zo’n 750 inwoners. Zonnemaire is een klein maar levendig en actief dorpje. Er worden het hele jaar door diverse activiteiten georganiseerd (van nacht van oranje en zomerfeest tot culinaire route in december) en in de directe omgeving zijn diverse dorpjes als Noordgouwe en Dreischor het bezoeken waard.  

Zonnemaire is afgeleid van Sonnemare of Sunnonmeri. Dit was het water dat de eilanden Bommenede van Schouwen scheidde. Aanvankelijk werd deze geul de Sonne genoemd. Toen men dit woord niet meer thuis kon brengen, werd Mare er aan toegevoegd. Beide woorden betekenen echter water, zodat Sonnemare eigenlijk water-water betekent.

Schouwen-Duivenland

Het (schier)eiland Schouwen-Duiveland is één van de grootste gemeentes in Nederland. Het bestrijkt een oppervlakte van 488,94km2, waarvan 257,87km2 uit water bestaat. De hoofdstad van het eiland is Zierikzee; een van de belangrijkste steden van Holland en Zeeland in de middeleeuwen. De welvaart was voornamelijk te danken aan de koopvaardij, visserij, lakennijverheid en de zoutindustrie. In 1248 worden de stadsrechten van Zierikzee bevestigd door Willem II van Holland. Brouwershaven, de enige andere stad op het eiland, is iets jonger; in 1440 worden hieraan stadsrechten verdeeld.

In 1953 vond de watersnoodramp plaats. Hierbij verloren 531 bewoners van het eiland het leven; hieruit zijn de Deltawerken geboren. In 1965 kreeg het eiland de eerste vaste verbindingen met de rest van Zeeland; de Zeelandbrug en de Grevelingen dam. In 1972 volgde de brouwersdam en in 1986 de Oosterschelde kering. Sindsdien staat Schouwen-Duiveland bekend om zijn stranden waar druk wordt gesurft, gezeild en de wateren waarin druk gedoken wordt. Maar ook de natuur en cultuurhistorie zorgen voor een aantrekkelijke recreatieve bestemming. Het eiland telt 859 rijksmonumenten waarvan Zierikzee er maar liefst 379 telt.

Musea

Zeeland heeft een rijke historie en deze is te beleven in de vele streekmusea. Er zijn verschillende musea zowel in de direct omgeving als iets verder weg.

Watersnoodmuseum
De verhalen over water, dat is waar dit museum over gaat. Verhalen over de Watersnood van ’53, over de wederopbouw, over de Deltawerken en verhalen over waterveiligheid.

Neeltje Jans
Alles over de Deltawerken, de ramp van 1953 en zeedieren. Maar leef je ook uit in het waterpark of ontspan even tijdens een rondvaart over de Oosterschelde.

Zeeuws museum
Ontdek de onverwachte kant van Zeeland in het Zeeuws Museum, gevestigd in de middeleeuwse abdij van Middelburg. Van mode en streekdracht tot geschiedenis, wandtapijten en kunst.

Muzeeum
Het Zeeuws Maritiem museum in Vlissingen heeft een grote collectie objecten van voornamelijk historisch en maritieme aard. De Zeearcheologische collectie is qua omvang en variëteit één van de belangrijkste in Nederland.

Duiken

Zeeland, maar zeker Schouwen Duiveland is een geliefde duiklocaties voor zowel mensen uit de omgeving als duikers uit België en Duitsland.

De Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van West-Europa trekt duikers van heinde en ver. Er is veel te zien en omdat er geen tij is, kan je het duiken hier ook goed leren. Hier zijn enkele wrakken te vinden samen met veel anemonen, zeesterren, zakpijpen, sponsen en paling.

De Oosterschelde is een duikershotspot onder andere door de bijzondere sepia’s (zeekatten). Door de stroming en het getij is hier wel meer duikervaring voor gewenst. Bij Zierikzee kan een veelzijdige verzameling van manteldieren, broodsponsen, zeeanjelieren en garnalen en grote kreeften worden gespot.

De Noordzee zorgt voor een ervaring die weggelegd is voor ervaren sportduikers; door de sterke stroming en golven is ervaring in open water duiken noodzakelijk. De bodem ligt bezaaid met duizenden wrakken. De meeste wrakken zijn prachtig begroeid en een lust voor het oog en de camera. Kabeljouwen van 1 meter zijn geen uitzondering en ook hondshaaien laten zich steeds vaker zien.

Op deze website zijn alle duikplaatsen in zeeland inclusief beschrijving te vinden.

Fietsen

Zeeland is benoemd tot 5-sterren fietsprovincie door het landelijk fietsplatform. Dit is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie. De kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het onderhoud van het netwerk, de toegankelijkheid van de route informatie en de vele fietscafés langs de route zijn daarbij doorslaggevend. Door het uitgebreide fietsknooppunt systeem kan je aan de hand van nummers op de borden, je eigen route samenstellen. Je kunt kiezen voor ‘uit’ of ‘in’ de wind en je kunt ze zowel links- als rechtsom fietsen. 

Via Route.nl beginnen er verschillende wandel- en fietsroutes vanaf de Hofstede. Via deze link zie je bijvoorbeeld een route van 50 kilometer over het Schouwse deel van het eiland. 

Vogelaars

Vanaf de binnendijk in Zonnemaire, tussen het dorp en de Grevelingen, ligt de Naterkreek. Dit watertje is een restant van een kreek welke is ontstaan na een dijkdoorbraak. Dit kleine natuurgebied is erg belangrijk voor tal van vogelsoorten. In het voorjaar en de zomer wordt het druk bezocht door lepelaars, bruine kiekendieven en verschillende soorten ganzen en eenden. Ook kluten, scholeksters en kleine zilverreigers vinden hun weg in het ondiepe water.

Staatsbosbeheer laat de natuur hier haar gang gaan. De kreek zal langzaam verzanden waardoor vegetatie en de vogelbevolking in de komende jaren zullen veranderen. Het gebied is niet toegankelijk maar goed te overzien vanaf de Grevelingendijk of de binnendijk die het gebied doorsnijdt.

Ook de zuidkust van Schouwen; plan tureluur is een plek die je niet wilt missen. Vogels kijken kan daar eigenlijk overal, het is een kwestie van oren en ogen open houden. Vooral in de inlagen en slikken trekken je veel verschillende vogels aan. Plan tureluur is ontwikkeld ter compensatie van verloren buitendijks getijgebied, veroorzaakt door de komst van de Deltawerken. Met slik, water, veilige droogte en heel veel ondiep water en drassig land is het een vogelparadijs geworden. Klik hier voor mooie plekken.

Wandelen

Niets maakt het hoofd zo  leeg als een wandeling! Op Schouwen-Duiveland kan je heel mooi wandelen; zowel over het strand en door de duinen. Maar ook door bosrijk gebied. Volg deze of deze link voor een aantal mooie wandelroutes.

Ook zijn er wandelroutes voor o.a. de stadjes Zierikzee en Brouwershaven. Deze zijn te verkrijgen bij het VVV.

CONTACTGEGEVENS

Hofstede Villetta
Oscar en Wyona Antonisen
Zuidweg 18
4316 LB Zonnemaire (Schouwen Duiveland)
NIEDERLANDE

info@hofstedevilletta.nl
+31 (0)111-745000
+31 (0)6-5517448

BTW NL859819942B01
KvK 74235869