Onze Zilverlinde

In onze voortuin pronkt deze mooie Zilverlinde. De Watersnoodramp van 1953 heeft ervoor gezorgd dat veel bomen op het eiland ‘verdronken’ zijn, maar het zoute water heeft Zonnemaire niet bereikt en daarom is dit een boom die je qua leeftijd niet zo veel in de buurt tegen zal komen. De boom is tussen de 125 en 185 jaar oud en heeft een omvang van bijna 4 meter!

Van oudsher werd er onder lindebomen rechtgesproken (net zoals onder eiken) en kwam de gemeenschap bijeen om recht te spreken en te vergaderen. Het was een boom die voor (spirituele) bescherming zorgde. Vanuit deze gedachte werden Lindebomen dan ook vaak gepland op boerenerven aan de voorkant van het huis of midden op het erf; als bescherming. En als ze op de zuidzijde stonden zorgen ze ook fysiek voor bescherming voor de zon.

Laat nou net onze boom schuin voor het huis staan en hebben we ’s zomers zeker profijt van haar schaduw. Het ziet er dus naar uit dat de boom daar met een reden is gepland. De Hofstede is zo’n 180 jaar oud en dit lijkt overeen te komen met de leeftijd van de boom…al valt dit natuurlijk alleen maar echt uit te zoeken als de jaarringen worden geteld. En dat zijn we niet van plan!

De boom blijft als het aan ons ligt nog een hele lange tijd staan. Zo hebben we onlangs een bomendokter naar haar laten kijken en hoewel ze in het verleden wat rigoureus is gesnoeid, lijkt alles helemaal goed te zijn. Het enige dat we zullen doen qua onderhoud is zorgen dat haar takken geen dakpannen van het dak vegen bij een flinke storm. Enig snoeiwerk zal daarom het najaar wel plaatsvinden, maar daar blijf het dan ook bij.

Vaak plaatsen we informatie over de kamers, het ontbijt of het diner, maar ook dit soort dingen horen bij ons bedrijf. Hoe ziet het er aan de binnen- en buitenkant uit. Hoe kunnen we zorgen dat ons plekje nog lang kan blijven voortbestaan en hoe zorgen we goed voor onszelf, onze gasten en onze omgeving :).

En laten we wel zijn, ik (Wyona) ben af en toe een beetje een nerd met dit soort dingen. Ik zoek graag de geschiedenis van een bepaalde plek uit; hoe het er vroeger aan toeging en wat voor betekenis aan dingen werd gegeven.